Jdi na obsah Jdi na menu
 


čaje

blacktea.jpg Počátky poznání čaje se v mnoha aspektech různí, hlavně však v tom, odkud legendy   pochází. Vzhledem k tomu, že čaj je původu čínského, můžeme nejpravděpodobnější   historii nalézt zde. Podle jedné z legend znali lidé v Číně čaj už v roce 2737 před   naším letopočtem, kdy se čínský císař Šang-nung, zvaný též Božský vladař, který   byl mimo jiné i spisovatelem a filosofem ,vydal do lesní krajiny, aby zde v klidu na   rozjímal. Usadil se v pustém lese a pohroužen do svých myšlenek meditoval u   ohníčku, kde mu vřela voda. Pojednou zavanul vítr a z nedalekého keře strhl sebou   několik suchých lístků, které se snesly do kotlíku s vodou. Zakrátko se vzduchem   nesla neznámá, avšak lahodná vůně, která vytrhla císaře z rozjímání. Pěstitelé čaje   v čínské provincii Fujian Když zjistil, odkud vychází, neodolal pokušení poznat i chuť tohoto tajemného odvaru. Napil se a nápoj mu velice zachutnal. Po nedlouhém hledání nalezl keř s listy této vůně a vydal se do císařského paláce, aby vyprávěl o své lesní příhodě. Později pak popisuje v knize Pen Cchao (Lékařská kniha) o hořké, avšak lahodné bylině odpovídající čaji Nazývá ji hořký tchu a čcha. Tato kniha se bohužel v originále nedochovala, ale byla přepsána za dynastie Chan, což bylo zhruba o 3000 let později.

vv.jpgDlouhou dobu byl čaj jen záležitostí čínského dvora. Až koncem 4. století se začíná rozšiřovat jako lék. Tehdejší příprava se však značně lišila od dnešní – listy byly trhány a lisovány do placek, které se sušily, až zčervenaly, přidala se cibule a zázvor a po povaření se teprve tento čaj – lék podával. V 7. století už začíná čaj pronikat i do lidových vrstev společnosti a jsou zaklá-dány první čajovny. Rok 780 se stává velice důležitým v čajové kultuře, a to vydáním první samostatné knihy o čaji, kterou napsal čínský čajový odborník Lu-Yu. Jmenuje se Ch´a-Ching a stala se svatým písmem všech milovníků čaje. Popisuje místo původního výskytu čaje, uvádí různé druhy čaje, jeho přípravu a účinky. Dále píše o různých ceremoniálech při přípravě a o všem, co s čajem souvisí. Autor je dodnes uctíván jako bůh obchodníků s čajem. V té době se také začíná měnit způsob přípravy čaje. Surovinou je stále lisovaná placka, avšak lehce pražená a rozemletá na prach. Jsou zavrženy kořenící Boston přísady a upřednostňuje se jemná chuť nápoje. Dokonce podle Lu-Yu je důležité, aby voda byla pramenitá a čerstvá. Konzumace čaje se začlo značně rozšiřovat, takže roku 780 zavedla vláda na čaj daň. Začátkem 8. století, přesněji roku 805, přinesl čínský buddhistický misionář Tenkjo čaj do Japonska, kde se o 300 let později začal v oblasti Kjóto pěstovat.

Úvod

 

Rubriky

bílé

Příspěvků: 6

zelené

Příspěvků: 5

černé

Příspěvků: 5