Pai Mu Tan
Bílá pivoňka je zelený čínský čaj bohatý na bíle ochmýřené tipsy - koncové lístky. Odtud pochází název "bílý čaj" užívaný pro podobné tipsovité čaje.
Čajové lístky jsou velké a nadýchané, čaj se vyznačuje velejemnou vůní i chutí. Přípravě doporučujeme věnovat zvláštní pozornost, neboť výsledná chuť nálevu závisí na teplotě použité vody.
8g čaje zalijte 0,5 l horké vody o teplotě cca 75–85°C, louhujte přibližně 2–3 minuty. Čaj zvládne i tři nálevy, teplotu vody je potřeba postupně zvyšovat.
Pravidelný, nepolámaný list obsahuje mimořádně vysoký, asi 70% podíl jemně ochmýřených pupenů zvaných bai hao. Jednotlivé lístky jsou z jedné strany stříbřité a z druhé tmavě zelené až černé. Vůně připomíná sušené květy, seno i tropické ovoce (kiwi). Pouhých několik dní časně zjara se z čajovníků raritního velkolistého kultivaru Camellia Taliensis starých nejméně pět let ručně sklízí vždy jen stříbřité pupeny a několik prvních mladých lístků.