Genmaicha
Ačkoli čaj přišel do Japonska původně z Číny, Japonci si během více než tisíce let vytvořili vlastní svébytnou čajovou kulturu. Jedním z jejích projevů je i tato specialita. Jedná se o zelený čaj smíchaný v poměru jedna ku jedné s praženou rýží.
Tmavě zelené lístky mají tvar drobných jehliček a jsou v poměru 1:1 smíchány s loupanou praženou rýží hnědé barvy. Sem tam rýže během pražení pukne a vypadá pak jako popcorn. Ve vůni suchého listu ucítíte oříšky a rýži. Po vylouhování se rozvinou tóny zahřátých jedlých kaštanů a pečené kukuřice.
Zakalený, slunečnicově žlutý nálev může mít na dně šálku drobné úlomky lístků. Kromě rýže ucítíte v jeho vůni zelené stromové listí, malé zelené okurky a pečené tóny. Vyvážená chuť je plná, sytá a díky acidním tónům zároveň živá. Může evokovat čaje z pražených pohankových slupek. Dochuť vám připomene japonský čaj Hojicha.
Genmaiča je vhodná především k asijské kuchyni a rýžovým pokrmům. Díky přidané rýži má nízký obsah kofeinu a v Japonsku se podává i nejmladším dětem. Má zásaditý charakter, a podporuje tak trávení.
Na konvičku o objemu 0,5 litru přijde přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce (podle chuti), zalijte vodou o teplotě 70–80 °C a nechte louhovat ideálně 3 minuty. Takto lze postupně připravit až dva nálevy. Chuť čaje lze ozvláštnit přidáním několika zrnek pražené rýže do šálku s hotovým nálevem.