Tai Mu Long Zhu
Dračí oči nebo též Jasmínové perly vás potěší nejen svou vybraně jemnou chutí, ale i vzhledem. Zkuste je louhovat ve skleněné konvičce a pozorujte, jak se listy svázané do kuliček rozevírají.
List byl ručně svázán do pravidelných kuliček o průměru 5–6 mm, které jsou tvořeny jedním ochmýřeným tipsem (pupenem) a dvěma lístky. Jejich barva je žíhaně bílá, zelená a šedá, voní především po svěžích jasmínových květech. Ve vylouhovaném listu zaznamenáte lehce zakouřené a grapefruitově nahořklé tóny.
Nálev je stříbřitě žluté barvy. Jeho vůně evokuje slunečný sad v tropických krajích. Voní lehce máslově s tóny čerstvých citrusových plodů a citrónové kůry. Chuť je lehká, mírně nasládlá, květinová a nutí k dalšímu napití. Můžete v ní najít i smetanový nádech. Jestliže Dračí oči zalijete vodou o vyšší teplotě, objevíte v chuti více dřevitých a lehce trpčích povzbudivých tónů. Dochuť je jemně štiplavá, citrusová a mátově svěží.
Jasmínové Dračí oči jsou oblíbené již z dob dynastie Jižních Sungů vládnoucích ve 13. století. Podle tradiční metody se čerstvé květy jasmínu v noci, kdy jsou otevřené a silně voní, rozprostřou na čajové listy a společně se suší. Poté se od čaje oddělí. Tento proces se u kvalitních čajů může opakovat až desetkrát.
Dnes je jasmínový čaj rozšířen především v severočínských provinciích. Svými léčebnými účinky pomáhá při bolestech v podbřišku, průjmech a dalších trávicích problémech.