Všechny čaje číny
Mnoho věcí, které jsou považovány za požitky života, jako např. sladkosti, bohatý stůl, alkohol a kouření, nejsou při bližším zkoumání pro nás příliš prospěšné, jejich konzumace může rovněž přispívat k našemu vysokému krevnímu tlaku, obezitě, srdečním chorobám, cukrovce i třeba rakovině. Oproti tomu čaj, vychutnávaný po celém světě, je jedním z těch vzácných pokladů, které jsou našemu zdraví skutečně prospěšné. Čaj prokázal svou schopnost rušit škodlivý vliv našich ostatních libůstek. Zatímco toto zjištění může být pro obyvatele Západu překvapením, v zemích Orientu je to všeobecně známo ]iz nejméně 2 000 let.
Mnohem dříve, než se stal jednou z hlavních položek čínského vývozu, byl čaj osou společenského života, a tak spoluvytvářel a obohacoval kulturní i politické dějiny Číny. Ale příběh jeho pěstování a konzumování je neméně poutavý i v ostatních zemích, které se do zeleného lístku zamilovaly, ať už to jsou Japonsko, Británie či třeba Rusko.
Vědomost o prospěšnosti čaje je základem pokračujícího výzkumu čaje v Číně, Japonsku a ostatních zemích Asie a nového zkoumání na západě. Podle čínských lékaru, kteří se tímto oborem zabývají, muze piti čaje pomoci odvrátit některé z nejtěžších srdečních chorob. Novodobý vědecký výzkum jak na Západě, tak Východě ukazuje, že pravidelné pití čaje může snížit hladinu tuků v krvi a zamezit hromadění cholesterolu v krvi.
Čaj může hrát významnou roli při udržování nizsi tělesné váhy Povzbuzováním činnosti ledvin a ostatních vnitrních orgánů zamezuje tvoření kamenů. Vliv čaje na prevenci vzniku rakoviny je předmětem několika současných studií.